Lovastorna

A lovastorna vagy voltizsálás a ló hátán végrehajtott sportszerű tornagyakorlatokat és a gyakorlatokhoz tartozó fel- és leugrásokat jelenti. A voltizsálás nagy múltra visszatekintő sportág.

 

A voltizsáló gyerekek megtanulnak felelősségteljesen, egymásra odafigyelve dolgozni. A voltizsálás a későbbi sportszerű lovaglás bevezetőjeként is ajánlható. Az ajánlott legalacsonyabb életkor a 6. életév. A gyereknek ugyanis elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy a voltizsáló heveder fülének megragadásával fel tudjon ugorni a lóra.

A voltizsáló csoport 10-14 tagból áll. Nagyobb létszám esetén nem jut idő minden tagnak gyakorlásra. A fiatalok 16 éves korukig versenyezhetnek csoportosan, 16 év felett csak egyéni gyakorlatokat mutathatnak be. A versenycsapatok 8 főből és egy tartalékból állnak. A futószáron tartott voltizsló vágtában halad előre bal kézen. A gyakorló pálya átmérője legalább 18-20m legyen, így a körön kívül is elegendő hely van a biztonságos közlekedésre. A nem túl tömött, rugalmas talajú pálya alkalmas voltizsálásra.

 

A voltizsálás alapgyakorlatokból és a versenyeken bemutatásra kerülő kötelező és szabadon választott gyakorlatokból áll. Az alapgyakorlatok a következők: a lóhoz futás, együttfutás a lóval a felugrás előtt, felugrás a lóra, voltizsülés, lecsúszás vagy leugrás a lóról. Ezeknek az elemeknek a kifogástalan végrehajtása után kerülhet sor a következő gyakorlatok elsajátítására: Alpülés, zászló, malom, olló, felállás, leugrás. A verseny során ezeket az elemeket önállóan, egyedül valamennyi versenyzőnek be kell mutatnia. Ezután kerülhet sor a szabadon választott gyakorlatok bemutatására.